Korpa

Nema proizvoda u korpi.

100% sigurna kupovina!
0
Korpa

Nema proizvoda u korpi.

100% sigurna kupovina!
0

ORAHOVO ULJE

Od 300.00rsd

Opis

Orahovo ulje za lice
Kao i mnoga druga ulja, orahovo ulje se često koristi za negu lica i kože tela. Ulja pomažu kod obnove jako suve kože, a orahovo ima i prednost da je prirodna zaštita od UV zraka. Ostavlja kožu mekanom i glatkom, a zbog toga se od davnina koristilo u prevenciji nastanka bora.

Možete ga koristiti tako da na očišćenu kožu lica lagano umasirate manju količinu orahovog ulja, posebno na izražena suva mesta. Nemojte preterivati jer se na licu nalazi puno pora i žlezda koje bi se preučestalim korišćenjem mogle začepiti.

Orahovo ulje za kosu
Orahovo ulje se često koristi kao ulje za tamnu kosu jer je i samo ulje tamnožute boje. Smeđoj i kestenastoj kosi vraća prirodni sjaj i punoću boje. Osim za tamnjenje kose, orahovo ulje se koristi i za :
potsticanje rasta kose,
negu ispucalih vrhova,
protiv peruti,
negu suve kose.
Primer jednostavnog tretmana kose orahovim uljem jeste taj da teme obilno namažete, ostavite 15 minuta te zatim uobičajeno isperete. To možete obavljati jednom nedeljno, a već nakon prve upotrebe ćete primetiti novi sjaj i mekoću kose.

Ulje oraha se vadi presovanjem celih oraha.

Ima orašast, delikatan ukus i sadrži neke od korisnih hranljivih materija i jedinjenja koja se nalaze u orasima, uključujući nezasićene masne kiseline i biljna jedinjenja koja se nazivaju polifenoli.

Konzumacija orahovog ulja može poboljšati zdravlje srca, smanjiti šećer u krvi i imati antikancerogene efekte. Međutim, studije su se uglavnom fokusirale na cele orahe, a ne na orahovo ulje.

Ovaj tekst ističe 7 obećavajućih prednosti ulja oraha.

Orahovo ulje može poboljšati zdravlje kože

Hranljive materije u orahovom ulju mogu poboljšati zdravlje kože.

Jedna kašika (13,6 grama) orahovog ulja sadrži više od 8 grama, ili preko 5 puta više od preporučenog unosa hrane (DRI), omega-3 masne kiseline koja se naziva alfa-linolenska kiselina (ALA).

U vašem telu se neki ALA pretvaraju u duže oblike omega-3 masnih kiselina koje se nazivaju eikosapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA), koje pomažu u formiranju strukturnih komponenti vaše kože.

Zato omega-3, uključujući i one u ulju oraha, mogu stimulisati rast kože, boriti se protiv upalnih poremećaja kože i pospešiti zarastanje rana.

Štaviše, orahovo ulje sadrži velike količine linolne kiseline omega-6 masne kiseline (LA), najveće masne kiseline u najudaljenijem sloju vaše kože.

Ukratko, konzumiranje orahovog ulja povećava vaš unos esencijalnih masnih kiselina koje su vitalne za zdravlje kože.

Orahovo ulje može smanjiti upalu

Dodavanje orahovog ulja u vašu ishranu može se boriti protiv hronične upale, koja je povezana sa srčanim oboljenjima, nekim rakom i drugim zdravstvenim problemima.

Jedno šestonedeljno istraživanje na 23 odrasle osobe sa visokim holesterolom pokazalo je da je ishrana bogata ALA, jednom od glavnih masnih kiselina u orahovom ulju, smanjila proizvodnju upalnih proteina u telu.

Orasi su takođe bogati polifenolima koji se zovu elagitanini, koje vaše crevne bakterije pretvaraju u druga korisna jedinjenja.

Ova jedinjenja mogu imati antiinflamatorna svojstva i delovati kao antioksidanti koji se bore protiv oštećenja ćelija uzrokovanih molekulima koji se nazivaju slobodni radikali. Ovo može objasniti zašto su studije u epruvetama otkrile da se orahovo ulje može boriti protiv upale i povećati antioksidativno delovanje ćelija.

Međutim, nije jasno u kojoj meri se korisna jedinjenja u orasima čuvaju tokom prerade orahovog ulja. Neka istraživanja sugerišu da orahovo ulje ne doprinosi više od 5% antioksidativne aktivnosti celih oraha.

Zbog toga je potrebno više istraživanja o protivupalnim efektima orahovog ulja.

Pomaže u snižavanju krvnog pritiska

Ulje oraha može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska, jednog od glavnih faktora rizika za srčane bolesti.

Studije pokazuju da ishrana bogata integralnim orasima može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, verovatno zbog visokog nivoa ALA, LA i polifenola. S obzirom da je orahovo ulje takođe bogato ovim jedinjenjima, ono može imati slične efekte.

Jedno istraživanje na 15 odraslih osoba sa prekomernom težinom ili gojaznošću i umereno visokim nivoom holesterola pokazalo je da konzumiranje orahovog ulja značajno poboljšava funkciju krvnih sudova, što bi zauzvrat moglo pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Međutim, potrebno je više studija o potencijalnim efektima orahovog ulja na krvni pritisak.

Orahovo ulje poboljšava kontrolu šećera u krvi

Konzumiranje orahovog ulja može poboljšati lošu kontrolu šećera u krvi povezanu sa dijabetesom tipa 2.

Vremenom, neupravljani nivo šećera u krvi može dovesti do oštećenja oka i bubrega, srčanih oboljenja i moždanog udara. Konzumiranje hrane koja snižava šećer u krvi, uključujući orahovo ulje, može pomoći u sprečavanju ovih komplikacija.

Jedno istraživanje na 100 ljudi sa dijabetesom tipa 2 pokazalo je da konzumiranje 1 kašike (15 grama) orahovog ulja dnevno tokom 3 meseca značajno snižava nivo šećera u krvi natašte i hemoglobina A1c, koji meri dugotrajni šećer u krvi, u poređenju sa osnovnim nivoima.

Blagotvorni efekti orahovog ulja na kontrolu šećera u krvi mogu biti posledica visoke koncentracije antioksidanata, koji mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa povezanog sa visokim nivoom šećera u krvi.

Orahovo ulje poboljšava nivo holesterola

Redovno konzumiranje oraha može pomoći u snižavanju visokih nivoa triglicerida u krvi i ukupnog i LDL (lošeg) holesterola, što inače može povećati rizik od srčanih oboljenja.

To može biti zbog visokog nivoa omega-3 masnih kiselina i antioksidativnih jedinjenja oraha, koji se takođe nalaze u ulju oraha .

Jedna studija na 60 odraslih osoba sa visokim nivoom triglicerida pokazala je da su oni koji su uzimali dnevnu kapsulu koja sadrži 3 grama orahovog ulja 45 dana imali značajno niže nivoe triglicerida u krvi, u poređenju sa njihovim početnim nivoima .

Na osnovu ovih rezultata, dodavanje orahovog ulja u vašu ishranu može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja, ali je potrebno više istraživanja.

Može imati antikancerogene efekte

Određena jedinjenja u orahovom ulju mogu pomoći u sprečavanju progresije nekih vrsta raka.

Konkretno, vaše telo pretvara elagitanine u orasima u elaginsku kiselinu, a zatim dalje u jedinjenja koja se nazivaju urolitini.

Jedna studija iz epruvete otkrila je da urolitini mogu pomoći u regulisanju nivoa specifičnog antigena prostate (PSA)-faktora rizika za rak prostate-i izazvati smrt ćelija raka.

Konzumacija oraha je takođe povezana sa manjim rizikom od raka dojke i kolorektalnog karcinoma u studijama na životinjama i opservacijama.

Međutim, potrebno je opsežnije istraživanje koje se fokusira na efekte orahovog ulja na ljude pre nego što se mogu izvesti zaključci o njegovim efektima protiv raka.

Lako se dodaje u vašu ishranu

Ulje oraha je lako pronaći i može se koristiti na mnogo načina.

Obično ima svetlu boju i delikatan, orašast ukus. Najkvalitetnija ulja oraha su hladno ceđena i nerafinisana, jer obrada i zagrevanje mogu uništiti neke hranljive materije i dovesti do gorkog ukusa.

Ne preporučuje se korišćenje orahovog ulja za prženje ili kuvanje na visokoj temperaturi. Osim toga, većina orahovih ulja može se držati samo 1-2 meseca na hladnom i suvom mestu nakon što se otvori pre užeglosti.

Najčešće se orahovo ulje koristi kao sastojak u prelivima za salate sa sirćetom i začinima. Takođe ima ukusan ukus preliven povrćem na pari.

Ulje oraha možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane i specijalizovanim prodavnicama, kao i na internetu. Obično je skuplje od drugih ulja.

Dodatne informacije

Težina -
Odaberite pakovanje:

100 ml, 500 ml, 1 L

064/139-8861