Korpa

Nema proizvoda u korpi.

100% sigurna kupovina!
0
Korpa

Nema proizvoda u korpi.

100% sigurna kupovina!
0

NATRIJUM LAURIL SULFAT

Od 200.00rsd

SKU N/A Kategorija

Opis

NATRIJUM LAURIL SULFAT (SLS) je jedan od sastojaka koji ćete naći na listi bočica za šampon. Medjutim ako niste hemičar, verovatno ne znate šta je to. Hemikalija se nalazi u mnogim proizvodima za čišćenje i lepotu.

SLS je poznat kao surfaktant. To znači da smanjuje površinsku napetost izmedju sastojaka, zbog čega se koristi kao sredstvo za čišćenje i penušanje.

Natrijum lauril sulfat – Nalaženje

Onih koji ni ne znaju da postoji sigurno je više od onih koji ga izbegavaju. Ali, broj onih koji znaju za njega, a gledaju na to kao nešto bezazleno možda je i najveći. Natrijum sulfat, sastojak većine sapuna, šampona i gelova za tuširanja, koristi se u kliničkim testovima kao – sredstvo za iritiranje kože… Dakle, u laboratorijama ga koriste za iritiranje kože životinja i ljudi, da bi posle toga testirali efikasnost agenasa koji leče iritiranu kožu! Natrijum lauril sulfat (Sodium lauryl sulfate), sastojak svih jeftinih deterdženata, široko se primenjuje i u kozmetici. Sadrže ga šamponi za kosu, gelovi za tuširanje, pene za kupanje, sredstva za čišćenje lica, sapuni, paste za zube – ali i sredstva za čišćenje motora, mašina, automobila – zbog toga što brzo odmašćuje. Istraživanje medicinskog koledža Univerziteta Džordžija ukazuje na to da ovaj sastojak prodire u oči, isto kao i u mozak, srce, jetru, itd, dugo se zadržavajući u tkivima. Istraživanje takođe ukazuje na to da natrijum lauril sulfat kod dece dovodi do nepravilnog razvoja očiju, a kod odraslih do katarakte. Takođe, natrijum-lauril-sulfat može da uzrokuje opadanje kose, jer napada folikule. U penama za kupanje “jede” površinsku zaštitu kože i uzrokuje crvenilo i infekciju. Istovremeno, suši kožu skidajući zaštitne lipide sa površine.

Natrijum lauril sulfat – Kancer

Drugi, krajnje ozbiljan problem je veza natrujum-lauril-sulfata sa kontaminacijom nitratima. Naime, on reaguje sa mnogim sastojcima koji se koriste u kozmetičkim proizvodima formirajući nitrozamine, koji su potencijalno kancerogene supstance. Pošto natrijum sulfat lako prodire kroz kožu, nitrozamini se apsorbuju putem kože i ulaze u telo. Varijetet natrijum-lauril-sulfata je natrijum-lauret-sulfat (SLES), koji ima slične karakteristike, ali stvara više pene. „Coscmetic Ingredient Review“, nezavisna organizacija osnovana sa ciljem da ispituje i procenjuje sigurnost sastojaka koji se koriste u kozmetici (rezultate svojih svojih istraživanja objavljuju u naučnoj literaturi) uverava čitaoce da je reč o sigurnom sastojku, ali navodi i potrebu za dodatnim istraživanjima.

Nije dobro za kožu

Ove dve suspstance proizvode manje potencijalne štete u preparatima za kratku, neredovnu upotrebu, koji se brzo spiraju sa kože, odnosno nisu sigurni u formulama dizajniranim za kontinuiranu upotrebu. U proizvodima kod kojih se ne može izbeći produženi kontakt sa kožom, koncentracije ne bi trebalo da prelaze 1-2%. Ipak, neki šamponi, gelovi za tuširanje, kreme i losioni sadrže preko 10-20% ovih supstanci. Sve ovo poprilično nedvosmisleno navodi na pomisao o eventualnom smanjenju, preformulaciji ili potpunom izbacivanju ovih supstanci iz javne upotrebe.

Upozorenje

Natrijum sulfat je mutagen! Sposoban je da menja informacije u genetičkom materijalu u ćelijama. Natrijum-lauril-sulfat se u istraživanjima koristi za podsticanje mutagena u bakterijama. (Higuči, Araja i Higuči, Univerzitet Tokio). Natrijum lauril sulfat može da ošteti imuni sistem, da dovede do razdvajanja slojeva kože i upala kože. (Časopis Američkog koledža za toksikologiju, Vol 2, broj 7, 1983.)
SLS denaturiše proteine u tkivu oka, trajno umanjujući razvoj oka. (dr Kejt Grin, Medicinski koledž Džordžija)

 

Dodatne informacije

Težina -
Odaberite pakovanje:

100 g, 500 g, 1 kg, 5 kg

064/139-8861