Korpa

Nema proizvoda u korpi.

100% sigurna kupovina!
0
Korpa

Nema proizvoda u korpi.

100% sigurna kupovina!
0

NATRIJUM KARBONAT- Sodium Carbonate (Na2CO3)

Od 800.00rsd

SKU N/A Kategorija

Opis

Natrijum karbonat – Sodium carbonate (Na2CO3), često pogrešno nazvan soda, jeste so natrijuma i ugljene kiseline (H2CO3). Kao dodatak prehrambenim proizvodima nosi oznaku E500. Sve forme su bele, u vodi rastvorne soli. Sve forme imaju jako alkalni ukus i formiraju umereno alkalne rastvore u vodi. Istorijski ova so je ekstrahovana iz pepela biljki koje rastu na natrijumom bogatom zemljištu. Kako je pepeo ovih biljaka bogatih natrijumom bio  primetno različit od pepela iz drveta , natrijum karbonat je ostao poznat kao „sodni pepeo” .On se proizvodi u velikim količinama iz natrijum hlorida i krečnjaka putem Solvejovog procesa.

Kao so slabe ugljene kiseline reaguje sa jakim kiselinama koje iz njega istiskuju ugljen-dioksid. U vodi se rastvara oslobađajući toplotu te usled hidrolize daje bazni rastvor.

Natrijum karbonat se koristi još od antičkog doba. U starom Egiptu se koristio za mumificiranje, kao i za proizvodnju keramike, stakla te kao sredstvo za čišćenje.

Natrijum karbonat se koristi u pastama za zube, gde deluje kao agens za formiranje pene i kao abraziv, i za privremeno povećanje pH vrednosti usta.

Dodatne informacije

Težina -
Odaberite pakovanje:

500 g, 1 kg

064/139-8861