Korpa

Nema proizvoda u korpi.

100% sigurna kupovina!
0
Korpa

Nema proizvoda u korpi.

100% sigurna kupovina!
0

Opis

Etarska,eterična,esencijalna ulja su koncentrovani biljni ekstrakti,lako isparljive nemasne smeše,nerastvorljive u vodi koje se dobijaju iz različitih delova biljaka.Izuzetno su složenog sastava. To su supstance koje imaju čak nekoliko stotina komponenata.Najčešće se dobijaju destilacijom ili presovanjem odnosno ekstrakcijom različitih delova biljki:korena,stabljike,semena,kore,lista,cveta i ploda.Etarska ulja su uglavno žućkasta ili bezbojna,mada mogu imati izraženu boju u zavisnosti od procesa dobijanja i biljnog materijala od kog su dobijena.Eterična ulja imaju blagotvorno dejstvo kako na psihičko, tako i na fizičko zdravlje čoveka. Osim opuštajućeg i ugodnog mirisa imaju i lekovita svojstva.Da bi esencijalna ulja pored prelepog mirisa imala i terapeutski, psiho-emocionalni i energetski efekat, moraju biti prirodna i kvalitetna. Etarska ulja svoj učinak na ljudski organizam ostvaruju na 2 načina. Prvi je preko čula mirisa, a drugi preko krvotoka.Putem čula mirisa esencijalna ulja utiču na emocije i na pozitivno raspoloženje,a samim tim i otklanjaju stres.Putem krvi molekuli esencijalnih ulja mogu dopreti do svih delova tela i ispoljiti svoj učinak u tkivima i organima gde je to potrebno. Međutim, da bi došle u krvotok, komponente eteričnih ulja se moraju najpre apsorbovati. To se postiže na tri načina: putem kože, udisanjem (apsorpcija iz plućnih alveola) ili apsorpcijom iz creva kod eteričnih ulja koja se mogu oralno koristiti.
Postoje 2 glavne škole aromaterapije – anglosaksonska i francuska. Anglosaksonski pravac ograničava upotrebu na dermalnu i inhalatornu. Prema anglosaksonskoj školi, eterična ulja uglavnom se koriste za masažu, opuštanje i podizanje raspoloženja. Francuska škola aromaterapije karakteristična je zbog većih doza eteričnih ulja, kao i po oralnoj, rektalnoj i vaginalnoj primeni, pored dermalne i inhalatorne. Eterična ulja se koriste smislenije, konkretnije a svako ulje ima veoma jasan popis indikacija i bolesti u kojima se koriste.
Inhalatorna primena– vrlo poznat i popularan način korišćena eteričnih ulja. Svoje dejstvo, ulja ostvaruju u nosnoj sluznici i plućima, al ii u čitavom organizmu. Preko čula mirisa deluju i na psihu. Najčešće se primenjuju kod respiratornih infekcija. Koriste se za inhalaciju u aroma lampicama i difuzerima, inhalaciji vodenom parom, za suvu inhalaciju.
Dermalna primena– ulja se u razređenom obliku nanose na kožu, a svoje dejstvo ne ostvaruju samo na površini (na koži) već i u dubljim tkivima (zglobovi, tetive, mišići, krvni sudovi), odnosno celom organizmu. Na ovaj način, eterična ulja se koriste kod kožnih bolesti, bolesti zglobova i mišića, probavnog sistema, disajnih puteva…
Kako bi se izbegla iritacija kože, eterična ulja se moraju razblažiti sa biljnim uljima. Za razblaživanje se koriste ulja koja relativno lako prodiru u kožu, poput ulja lešnika, bademovog, maslinovog ulja, ulja koštica kajsije… Koncentracije eteričnih ulja u tim mešavinama variraju od 1-50 %. Za tretman čitavog tela, koncentracija bi trebalo da bude do 5 % eteričnih ulja. Za lokalno nanošenje na malu površinu, koncentracija ide i do 50 %, ali je potrebno dobro poznavanje eteričnog ulja koje se primenjuje. Obično se koristi 10-20 %, u zavisnosti od tipa tegobe. Za svakodnevnu negu kože lica koncentracija koja se najčešće koristi je 2,5 % eteričnog ulja, retko ide i do 5 %. Za primenu dermalnim putem, eterično ulje se može dodati i u kreme, gelove, losione, ulja,šampone,sapune…
Eterična ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je mešati ih sa baznim uljima ( bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado…) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je etarsko ulje lavande koje se može naneti direktno na malu površinu kože.
Eterična ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je mešati ih sa baznim uljima ( bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado…) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je etarsko ulje lavande koje se može naneti direktno na malu površinu kože.

Dodatne informacije

Težina -
Odaberite pakovanje:

10 ml, 50 ml, 100 ml, 1 L

064/139-8861