Korpa

Nema proizvoda u korpi.

100% sigurna kupovina!
0
Korpa

Nema proizvoda u korpi.

100% sigurna kupovina!
0

Opis

Etarska,eterična,esencijalna ulja su koncentrovani biljni ekstrakti,lako isparljive nemasne smeše,nerastvorljive u vodi koje se dobijaju iz različitih delova biljaka.Izuzetno su složenog sastava. To su supstance koje imaju čak nekoliko stotina komponenata.Najčešće se dobijaju destilacijom ili presovanjem odnosno ekstrakcijom različitih delova biljki:korena,stabljike,semena,kore,lista,cveta i ploda.Etarska ulja su uglavno žućkasta ili bezbojna,mada mogu imati izraženu boju u zavisnosti od procesa dobijanja i biljnog materijala od kog su dobijena.Eterična ulja imaju blagotvorno dejstvo kako na psihičko, tako i na fizičko zdravlje čoveka. Osim opuštajućeg i ugodnog mirisa imaju i lekovita svojstva.Da bi esencijalna ulja pored prelepog mirisa imala i terapeutski, psiho-emocionalni i energetski efekat, moraju biti prirodna i kvalitetna. Etarska ulja svoj učinak na ljudski organizam ostvaruju na 2 načina. Prvi je preko čula mirisa, a drugi preko krvotoka.Putem čula mirisa esencijalna ulja utiču na emocije i na pozitivno raspoloženje,a samim tim i otklanjaju stres.Putem krvi molekuli esencijalnih ulja mogu dopreti do svih delova tela i ispoljiti svoj učinak u tkivima i organima gde je to potrebno. Međutim, da bi došle u krvotok, komponente eteričnih ulja se moraju najpre apsorbovati. To se postiže na tri načina: putem kože, udisanjem (apsorpcija iz plućnih alveola) ili apsorpcijom iz creva kod eteričnih ulja koja se mogu oralno koristiti.
Postoje 2 glavne škole aromaterapije – anglosaksonska i francuska. Anglosaksonski pravac ograničava upotrebu na dermalnu i inhalatornu. Prema anglosaksonskoj školi, eterična ulja uglavnom se koriste za masažu, opuštanje i podizanje raspoloženja. Francuska škola aromaterapije karakteristična je zbog većih doza eteričnih ulja, kao i po oralnoj, rektalnoj i vaginalnoj primeni, pored dermalne i inhalatorne. Eterična ulja se koriste smislenije, konkretnije a svako ulje ima veoma jasan popis indikacija i bolesti u kojima se koriste.
Inhalatorna primena– vrlo poznat i popularan način korišćena eteričnih ulja. Svoje dejstvo, ulja ostvaruju u nosnoj sluznici i plućima, al ii u čitavom organizmu. Preko čula mirisa deluju i na psihu. Najčešće se primenjuju kod respiratornih infekcija. Koriste se za inhalaciju u aroma lampicama i difuzerima, inhalaciji vodenom parom, za suvu inhalaciju.
Dermalna primena– ulja se u razređenom obliku nanose na kožu, a svoje dejstvo ne ostvaruju samo na površini (na koži) već i u dubljim tkivima (zglobovi, tetive, mišići, krvni sudovi), odnosno celom organizmu. Na ovaj način, eterična ulja se koriste kod kožnih bolesti, bolesti zglobova i mišića, probavnog sistema, disajnih puteva…
Kako bi se izbegla iritacija kože, eterična ulja se moraju razblažiti sa biljnim uljima. Za razblaživanje se koriste ulja koja relativno lako prodiru u kožu, poput ulja lešnika, bademovog, maslinovog ulja, ulja koštica kajsije… Koncentracije eteričnih ulja u tim mešavinama variraju od 1-50 %. Za tretman čitavog tela, koncentracija bi trebalo da bude do 5 % eteričnih ulja. Za lokalno nanošenje na malu površinu, koncentracija ide i do 50 %, ali je potrebno dobro poznavanje eteričnog ulja koje se primenjuje. Obično se koristi 10-20 %, u zavisnosti od tipa tegobe. Za svakodnevnu negu kože lica koncentracija koja se najčešće koristi je 2,5 % eteričnog ulja, retko ide i do 5 %. Za primenu dermalnim putem, eterično ulje se može dodati i u kreme, gelove, losione, ulja,šampone,sapune…
Eterična ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je mešati ih sa baznim uljima ( bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado…) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je etarsko ulje lavande koje se može naneti direktno na malu površinu kože.
Eterična ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je mešati ih sa baznim uljima ( bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado…) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je etarsko ulje lavande koje se može naneti direktno na malu površinu kože.

Etarsko ulje anisa ima snažno umirujuće dejstvo  na nervni  sistem. Koristi se kod anksioznosti, depresije, besa i stresa,   kao i kod  nesanice. Ulje anisa može ubrzati cirkulaciju i olakšati simptome reume i artritisa. Efikasno je i za uklanjanja celulita. Olakšava iskašljavanje i ublažava poteškoće sa disanjem kod astme, bronhitisa i drugih respiratornih poremećaja.

Esencijalno ulje anisa oduševljava svojim mirisom, vrlo sličan komoraču, a podseća na poznate Bronhi bombone. Bez obzira na njegovo „medicinsko“ delovanje, jedna kap u difuzeru (u sinergiji s drugim etarskim uljima) pruži će karakterističnu slatkastu notu.

UPOTREBA:

Etarsko uje anisa  je odavnina poznat kao začin za hranu i pića. Njegovo eterično ulje koristi se kao antiseptik, sedativ, insekticid i sredstvo za ublažavanje grčeva. U bočici sa raspršivačem rastvorite nekoliko kapi ulja anisa u vodi i koristite za čišćenje i dezodoriranje prostorija u kući. Rastvoreno u biljnom ulju možete koristiti za masiranje tela da bi ste ublažili grčeve mišića. Nekoliko kapi ovog ulja u aroma lampi olakšaće iskašljavanje i disajne probleme. Dodajte ga u kupku ili ga nakapajte u maramicu pored postelje da bi ste smanjili stres, uznemirenost i bes, i da bi ste pobedili nesanicu. S obzirom da se koristi u malim količinama, treba ga pomešati sa nekim biljnim uljem (bademovim, kokosovim, maslinovim, ricinusovim, uljem pšenicnih klica, jojoba uljem, uljem avokada. . . )

UPOZORENJE:
Etarska ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je mešati ih sa baznim uljima ( bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado…) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je etarsko ulje lavande koje se može naneti direktno na malu površinu kože.Prekomerno doziranje može izazvati iritacije i alergijske reakcije. Etarsko ulje ne sme doći u kontatakt sa očima i sluzokožom.

U velikim dozama, ulje anisa ima opojne efekte i usporava disanje i cirkulaciju. Može izazvati iritaciju određenih tipova kože.Pri pojavi iritacije prestanite sa upotrebom Ne preporučuje se korišćenje kod trudnica, dojilja i dece. Ako ste trudni, imate probleme sa visokim pritiskom, epilepsiju, dijagnozu raka, oštećenje jetre ili druge teže zdravstvene probleme, pre upotrebe etarskih ulja savetujte se sa lekarom ili aromaterapeutom. Ne nanositi direktno na kožu i sluzokožu. Nije za oralnu upotrebu. Čuvati zaštićeno od svetlosti  i toplote, van domašaja dece.

Dodatne informacije

Težina -
Odaberite pakovanje:

10 ml, 50 ml, 100 ml, 1 L

064/139-8861