Korpa

Nema proizvoda u korpi.

100% sigurna kupovina!
0
Korpa

Nema proizvoda u korpi.

100% sigurna kupovina!
0

ARGANOVO ULJE – NERAFINISANO

Od 550.00rsd

Opis

ARGANOVO ULJE HLADNO CEĐENO NERAFINISANO

Drugi naziv za arganovo ulje je marokansko ulje, a dobija se iz ovalnih oraščića koji rastu na istoimenom endemskom drvetu argan u jugozapadnom Maroku.

ARGANOVO ULJE je bogato oleinskom i linolnom kiselinom, karotenima, vitaminom E. Jedno je od najstabilnijih ulja. Zbog visokog sadržaja vitamina E, posebno je pogodno za tretiranje suve, zrele, borama sklone kože. Ulje argana umiruje, regeneriše i deluje protivupalno, pa je od pomoći u tretiranju seboreje, dermatitisa, psorijaze. Pokazuje i antialergijski učinak. Tradicionalno se koristi za negu kože novorođenčadi, u masažama za potsticanje mršavljenja i učvršćivanje tkiva, kod reumatoidnog artritisa, te za regeneraciju oštećene kože: pomaže kod ožiljaka od opekotina, varičela, a deluje i na strije.

Ono je vekovima kulinarski sastojak u Moroku, ne samo zbog suptilnog orašastog ukusa već i zbog širokog spektra potencijalnih zdravstvenih koristi. Ovo prirodno biljno ulje se dobija iz zrna ploda arganovog drveta. Iako je poreklom iz Moroka, ovo ulje se sada koristi širom sveta za razne kulinarkse, kozmetičke i medicinske primene.

Evo nekih od najpoznatijih prednosti i koristi za zdravlje.

Arganovo ulje – Prednosti i koristi za zdravlje

Sadrži esencijalne hranljive materije

Arganovo ulje se prvenstveno koristi od masnih kiselina i raznih fenolnih jedinjenja. Većina sadržaja masti u arganovom ulju potiče od oleinske i lonolne kiseline. Približno 29-36% sadržaja masnih kiselina u arganovom ulju potiče od linolne kiseline ili omega-6, što ga čini dobrim izvorom ovog esencijalnog nutrijenta. Oleinska kiselina iako nije esencijalna čini 43-49% sastava masnih kiselina arganovog ulja i takođe je veoma zdrava mast. Oleinska kiselina koja se nalazi i u maslinovom ulju, poznata je po svom pozitivnom uticaju na zdravlje srca. Osim toga ovo ulje je bogat izvor vitamina E, koji je neophodan za zdravu kožu, kosu i oči. Ovaj vitamin takođe ima snažna antioksidativna svojstva.

Ima antioksidativna i protivupalna svojstva

Različita fenolna jedinjenja u arganovom ulju verovatno su odgovorna za večinu njegovih antioksidativnih i protiv upalnih sposobnosti. Ovo ulje je bogato vitaminom E ili tokoferolom, vitaminom rastorvljivim u mastima koji služi kao snažan antioksidans za smanjenje štetnih efekata slobodnih radikala. Druga jedinjenja prisutna u arganovom ulju poput CoQ10, melatonina, biljnih sterola takođe igraju ulogu u njegovom antioksidativnom kapacitetu. Nedavna studija otkrila je značajno smanjenje markera upale kod miševa hranjenih arganovim uljem pre izlaganja visoko upalnom toksinu jetre, u poređenju sa kontrolnom grupom. Osim toga neka istaživanja pokazuju da se arganovo ulje može primeniti i direktno na kožu kako bi se smanjila upala uzrokovana infekcijama.

Iako su ovi rezultati ohrabrujući, potrebno je više istraživanja kako bi se razumelo kako se arganovo ulje može koristiti u medicinske svrhe kod ljudi za smanjenje upale i oksidativnog stresa.

Može poboljšati zdravlje srca

Arganovo ulje je bogat izvor oleinske kiseline, koja je monozasićena omega-9 mast. Olenska kiselina je takođe prisutna u nekoliko drugih namirnica, uključujući avokado i maslinovo ulje i često se pripisuje zdravstvenim efektima na srce. Jedna mala studija na ljudima pokazala je da arganovo ulje uporedivo sa maslinovim uljem u svojoj sposobnosti da smanji rizik od srčanih oboljenja kroz uticaj na nivo antioksidanata u krvi. U drugoj maloj studiji na ljudima, veći unos arganovog ulja bio je povezan sa nižim nivoima lošeg holesterola i većim nivoima antioksidanata u krvi. U studiji o riziku od srčanih oboljenja kod 40 zdravih ljudi, oni koji su konzumirali 15 grama arganovog ulja dnevno tokom 30 dana doživeli su smanjenje lošeg holesterola i triglicerida za 16% odnosno 20%. Iako ovi rezulati obećavaju, potrebne su veće studije kako bi se razumelo kako arganovo ulje može podržati zdravlje srca kod ljudi.

Može imati koristi za dijabetes

Neka rana istraživanja na životinjama pokazuju da arganovo ulje može pomoći u sprečavanju dijabetesa. Dve studije su dovele do značajnog smanjenja šećera u krvi i natašte i rezistencije na insulin kod miševa hranjenih ishranom sa visokim sadržajem šećera zajedno sa arganovim uljem.  Ove studije su u velikoj meri pripisale ove prednosti sadržaja antioksidanata u ulju. Međutim takvi rezultati ne moraju nužno značiti da bi se isti efekti mogli videti i kod ljudi. Zbog toga su potrebna ljudska istaživanja.

Arganovo ulje može imati antikancerogene efekte

Arganovo ulje može usporiti rast i reprodukciju određenih ćelija raka. Jedna studija iz epruvete je primenila polifenolna jedinjenja iz arganovog ulja na ćelije raka prostate. Ekstrakt je inhibirao rast ćelija raka za 50% u poređenju sa kontrolnom grupom. U drugoj studiji iz epruvete, farmaceutska mešavina arganovog ulja i vitamina E povećala je stopu ćelijske smrti na uzorcima ćelijske dojke i debelog creva. Iako je ovo preliminarno istaživanje intrigantno, potrebno je još istraživanja kako bi se urvrdilo može li se arganovo ulje koristiti za lečenje raka kod ljudi.

Arganovo ulje može smanjiti znakove starenja kože

Arganovo ulje je brzo postalo popularan sastojak mnogih proizvda za negu kože. Neka istraživanja sugerišu da unos arganovog ulja u ishrani može usporiti proces starenja smanjenjem upale i oksidativnog stresa. Takođe može održati popravku i ozdravljenje kože kada se nanese direktno na kožu, čime se smanjuju vizelni znaci starenja. Neke studije na ljudima pokazuju da je arganovo ulje i uneseno i davano direktno efiksano za povećanje elastičnosti kože i hidratacije kod žena u postmenopauzi.

Može lečiti neka stanja kože

Arganovo ulje je decenijama popularan kućni lek za lečenje upalnih stanja kože – posebno u Severnoj Africi odakle potiču arganova stabla. Iako postoje ograničeni naučni dokazi koji podržavaju sposobnost arganovog ulja da leči određene infekcije kože, ono se idalje često koristi u tu svrhu. Međutim sadašnja istraživanja pokazuju da arganovo ulje sadrži nekoliko antioksidativnih i antiinflamatornih jedinjenja, što može biti razlog zašto izgleda da leči tkivo kože

Arganovo ulje za kosu

Arganovo ulje je puno masnih kiselina i moćnih antioksidanata, poput vitamina E, za koje se pokazalo da mogu imati koristi za vaše vlasište i kosu. Evo nekih prednosti arganovog ulja za kosu koji vam mogu pomoći.

Poboljšava zdravlje vlasišta

Arganovo ulje ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva koja su dobra za kožu. Ovo može pomoći u poboljšanju stanja kože uključujući i ona koja mogu uticati na vlasište i uzrokovati gubitak kose.

Zaštita od sunca

Marokanske žene vekovima koriste arganovo ulje za zaštitu kože od oštećenja od sunca. Studija iz 2013 pokazala je da antioksidativna aktivnost u arganovom ulju štiti kožu od štetnih uticaja slobodnih radikala na suncu. Ova korist se takođe može raširiti na kosu, sprečavajući sušenje i druga oštećenja izazvana ultraljubičastim zracima.

Za gubitak kose

Nema dostupnih istaživanja o arganovom ulju za gubitak kose, ali njegove dokazane koristi za zdravlje kose i vlasišta mog usprečiti lomljenje kose i gubitak kose. Vitamin E koje ovo ulje ima u izobilju pokazalo je da poboljšava rast kose. Snažni antioksidansi i hranljive masne kiseline u arganovom ulju pomažu u održavanju vlažnosti vaše kose i štite od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. To može dovesti do manjeg loma i osipanja.

Kako koristiti?

Maska za kosu sa arganovim uljem

Lako je napraviti svoju masku od arganovog ulja. Korišćenjem čistog arganovog ulja dobićete najviše novca jer ga možete koristiti samostalno ili ga kombinovati sa drugim hranljivim sastojcima, poput kokosovog ulja ili ricinusovog ulja.

Evo kako:

  • Ruka umasirajte 8 do 10 kapi arganovog ulja u kosu i vlasište. Prilagodite količinu prema potrebi na osnovu dužine vaše kose.
  • Nastavite da masirate kosu i vlasište 10 minuta, pazeći da vaša kosa bude pokrivena od korena do vrhova.
  • Umotajte kosu u peškir i ostavite da deluje preko noći.
  • Operite kosu ujutru i uredite je kao i obično.

Šampon

Možete kupiti šampon od arganovog ulja, ali ga i sami napraviti.

  • Sipajte uobičajenu količinu šampona na dlan.
  • Dodajte jednu ili dve kapi arganovog ulja u šampon i trljajte ruke dok se ne pomeša.
  • Nanesite na kosu i operite i isperite kao i obično
  • Ponovite svaka dva ili tri dana

Najbolje arganovo ulje za kosu

Čisto arganovo ulje dobrog kvaliteta ključno je za upotrebu na vlasištu i kosi. Možda će koštati malo više, ali malo će otići mnogo dalje pa ćete dobiti više novca za svoj novac.

Kada kupujete najbolje arganovo ulje za kosu, uverite se da je najboljeg kvaliteta.

Arganovo ulje za kožu

Arganovo ulje se pravi od zrna koji rastu na arganovim stablima poreklom iz Moroka. Najčešće se prodaje kao čisto ulje koje se može primentiti lokalno(direktno na kožu) ili progutati kako bi se obezbedilo nekoliko zdravstvenih koristi. Dolazi u obliku suplemenata u obliku kapsula koje se uzimaju na usta. Takođe se obično meša u brojne kozmetičke proizvode poput šampona, sapuna i balzama.

Arganovo ulje se tradicionalno koristi lokalno i oralno za poboljšanje zdravlja kože, noktiju i kose. Sadrži niz korisnih svojstava i vitamina koji čine moćnu kombinaciju za poboljšanje zdravlja kože.

Prednosti arganovog ulja za kožu

Štiti od oštećenja od sunca

Marokanske žene su dugo koristile arganovo ulje da zaštite svoju kožu od oštećenja usled sunca. Ova studija je otkrila da je antioksidativno delovanje u arganovom ulju pomoglo u zaštiti kože od oštećenja slobodnih radikala uzrokovanim suncem. Time su sprečene ogrebotine i hiperpigmentacija. Dugoročno ovo može čak pomoći u sprečavanju razvoja raka kože, uključujući melanom.

Vlaži kožu

Arganovo ulje se možda najčešće koristi kao hidrantna krema. Zbog toga se nalazi u losionima, regeneratorima za kosu i sapunima. Može se primenjivati lokalno ili uzimati oralno sa dnevnim suplementima za hidrantni efekat. To je u velikoj meri zahvaljujući obilju vitamina E, antioksidansa rastvoriljivog u mastima koji može pomoći u zadržavanju vode u koži.

Leči niz kožnih oboljenja

Arganovo ulje sadrži veliki broj lekovitih svojstava, uključujući antioksidativna i protivupalna svojstva. Oba pomažu u smanjenju simptoma za niz različitih upalnih stanja kože poput psorijaze.

Za najbolje rezultate nanesite čisto arganovo ulje direktno na mrlje kože zahvaćene psorijazom.

Dodatne informacije

Težina -
Odaberite pakovanje:

50 ml, 100 ml, 500 ml, 1 L

064/139-8861